Menu
ab design elements | ANCALA RESIDENCEScottsdale, AZ
More Info

ANCALA RESIDENCE
Scottsdale, AZ

This wavy wall was a visually dramatic answer to the need for a unique and stylish 12′ tall focal fireplace wall within a family room space.  It is a modern wall that boldly defines the style for the area. It needed to accommodate a TV & 72″ wide linear fireplace, books and art objects, and convenient storage for coffee table clutter.

Dated niches were removed & replaced with rows of 3-dimensional wavy panels made of 1/4″ rift cut walnut veneer over MDF. The 12′ tall wall now accommodates art objects, books and media equipment, and built-in LED lighting between the curved panels and along the ceiling line provides an ambient glow at night. A three-inch tall open space along the top of the waves allows for venting of the fireplace heat into the room. One of the wavy panels pulls out for secret storage (and access to the fireplace and rear of tv) within the wall!

This custom design used the simplicity of bold forms and natural materials to create a focal wall with dynamic shape and movement. Due to the way the panels meet together, the shapes change when viewed from the left vs the right— one direction is an undulating flow and the other is more jagged and crisp.

Photography: Original Proofs Photography